Teol.hu videó

2024.09.10. 12:58

Szarvasbikák összecsapását kapta lencsevégre fotósunk (videó)

Gemenc vadregényes erdeiben egy olyan ritka és különleges esemény szemtanúja lehetett fotós kollégánk, Makovics Kornél, amilyet az elmúlt húsz év során mindössze másodszor sikerült lencsevégre kapnia. Szarvasbikák harcáról készített különleges és ritka felvételeket.

Farkas Eszter

Az ősz egyik leglátványosabb időszaka zajlik, amikor a gímszarvasok bőgése betölti az erdőt, és a bikák megmutatják erejüket a tehenek előtt. Fotós kollégánk, Makovics Kornél ezúttal egy ilyen látványos eseményt örökített meg, amikor hatalmas szarvasbikák csaptak össze az erőpróbán.

szarvasbikák, gemenc
Szarvasbikák csaptak össze Gemencben. Makovics Kornél

A különleges találkozás pillanata a szarvasbikákkal

A fotózás során Kornél egy lesből várta türelmesen a szarvasokat, abban reménykedve, hogy előbb-utóbb a tisztásra vonulnak. 

– A szezon közepén könnyű megtalálni a bikákat, ám ez az esemény ritkaságnak számít – tudtuk meg kollégánktól. – Egy nagy bika együtt volt a tehenekkel, amikor két fiatalabb szarvasbika merészkedett a területére. A két bikát elhajtotta, akik eztán összecsaptak. Az összecsapás nem vérre menő harc volt, hanem inkább egyfajta erőfitogtatás, amely körülbelül öt percen keresztül tartott. Fotósunk szerint a két bika nem volt riválisa egymásnak, inkább csak megmutatták az erejüket.

A fotózás körülményei és kihívásai

A felvétel nagyjából hatvan-hetven méteres távolságból készült egy teleobjektív segítségével. A természetfotós a helyszínen több órát töltött, délutántól egészen estig, várva a megfelelő pillanatra, hogy lencsevégre kaphassa a szarvasokat. A várakozás és a türelem meghozta gyümölcsét, és a fotósnak sikerült megörökítenie ezt az egyedülálló pillanatot. Bár a helyzet nem volt veszélyes, hiszen a szarvasok tisztes távolságban maradtak, a fotós számára hatalmas élmény volt végignézni az erőpróbát, amelyet ritkán lehet ennyire közelről megfigyelni.

– Korábban körülbelül három éve, ugyanebben az időszakban sokkal közelebbről sikerült két hatalmas bika összecsapását levideóznom, akkor tényleg csak egy fatörzs választott el a küzdelmet folytató nagyvadaktól. Egyszerre volt rémisztő és mégis vérpezsdítő látvány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában