Közélet

2012.08.07. 16:07

A gyógyító rózsának köszönheti hírnevét a kis falu

Kijár a fesztivál a rózsának Nakon. Gyógyírt jelent nemcsak a sebekre, hanem a munkanélküliséget is orvosolja az alig hatszáz lelkes településen – mondja a növényről Rácz Róbert polgármester.

TEOL/Hanol Erzsébet

A Rózsák faluja nevet a Nakon született Széles Lajos által a hetvenes években szabadalmaztatott Naksol készítmény révén érdemelte ki a helység, és ehhez a címhez több módon igyekszik méltó lenni. Jelenleg 0,6 hektáron tízezer tő különleges százlevelű rózsát nevelnek Nakon. A szirmokat hűtve szállítják a faluból Budakalászra, ahol a Gyógynövénykutató Intézetben állítják elő az égési sérüléseket kezelő készítményt.

A növények ápolása tíz, a Start munkaprogramban foglalkoztatott ember feladata. Ha viszont intenzívvé válik a virágzás ennél több dolgos kézre lesz szükség, így a hosszú távú terv az, hogy önfenntartóvá váljon a rózsatermesztésen alapuló vállalkozás.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Gyógyító Rózsa Fesztiválon az önkormányzat megvendégelte a lakosságot. A falu ebédjének elkészítésében Zsigáné Jakab Gyöngyi és Varga Dorina is segédkezett (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A Start munkaprogram azonban nemcsak a rózsák gondozásához biztosít munkaerőt, hiszen összesen negyvenen vesznek benne részt, látnak el közfoglalkoztatottként egyéb feladatokat. Rácz Róbert kiemelte, hogy hálásak a program létezésért, mivel helyben jóformán ez az egyetlen módja a munkanélküliség enyhítésének. – Nem sok az a 45 ezer forint, de a semminél több – tette hozzá a polgármester a juttatásról szólva.

Hosszú pórázra persze az önkormányzat sincs engedve, így ahol csak lehet próbálnak lefaragni a kiadásokból. A Lápafővel, Szakccsal és Váronggal közös körjegyzőséget év elejétől Kapospulával és Attalával való társulásra váltotta a falu, és ezzel éves szinten hatmillió forintot tudnak megtakarítani.

Kisebb-nagyobb fejlesztéseket viszont kizárólag pályázatoktól remélhetnek. Az infrastruktúra javítása, a járdák felújítása, a csapadékvíz-elvezetők rendbetétele lenne az elsődleges feladat. De a Naki Gyógyító Rózsa Fesztivál névre keresztelt falunap is egy sikeres pályázatnak, illetve a rendezvény mellé álló szponzoroknak volt köszönhető.

A szombati esemény kulturális és szórakoztató programjai közt – fellépett például a naki Őszirózsa tánccsoport, műsort adtak a Faluszépítő Egyesület tagjai, volt defendo bemutató, valamint több zenei előadó – természetesen kiemelt szerepet kapott a virág. Kínáltak rózsalekvárt, volt a programban rózsakvíz és a gyerekeknek rózsa puzzle. Bordi Anna fitoterapeuta pedig ismeretterjesztő előadást tartott a növényről.

A délelőtt azonban még a versengés jegyében telt, ki sportban, ki főzőtudományban tette próbára képességeit. A focikupát a sárbogárdi Rekesz elnevezésű csapat nyerte, az ezüstérem a helyi Oázis Söröző csapatáé lett, míg a bronzérmet a naki, lápafői és várongi játékosokból álló NLV érdemelte ki.

A gólkirályi címig Maár László (Rekesz) jutott, a legjobb mezőnyjátékosnak Rácz Mátét (Oázis Söröző) választották, a legjobb kapusként Lakatos Roland (Oázis Söröző) fejezhette be a tornát. A hat csapatos főzőversenyben a Házi bosziké lett az elsőség, utánuk a Királyok és a 4 zsivány következett.

A Rózsák faluja cím erősítésért dolgoznak

Két éve kezdtek rózsatermesztésbe Nakon. A Gyógynövénykutató Intézettel való együttműködés egyrészt bevételt biztosít a falu számára, de egyben a Széles Lajos által megteremtett hagyományok továbbvitelét is jelenti. Rácz Róbert polgármester elmondta, hogy terveik szerint nemcsak munkát ad a növény, hanem Nak valódi éke is lesz, amely a település utcáit díszíti. Az elképzelések között szerepel az is, hogy turistákat csalogató rendezvényt szerveznek a rózsa köré. Ez ügyben az első lépést a fesztivállal már megtették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!