Teol.hu videó

2024.08.22. 11:32

Harmincnégy éve a lakosság biztonságáért dolgozik (videó)

Jantner Attila Zsolt tűzoltó őrnagy vehette át augusztus 20-án a vármegyeszékhely közgyűlése által alapított „Szekszárd Város Év Tűzoltója” elismerést.

Teol.hu

A „Szekszárd Város Év Tűzoltója” elismerést Berlinger Attila, a város polgármestere ünnepélyes keretek között adta át Jantner Attila Zsoltnak (Fotó: Kiss Albert)

A kitüntető cím annak a személynek adományozható, aki hivatásos vagy közalkalmazotti állományban a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szekszárdi parancsnokságánál teljesít szolgálatot és az adományozás évét megelőző évben a tűzmegelőzés, a tűzoltás, a műszaki mentés és a katasztrófa elhárítás területén olyan kimagasló tevékenységet folytatott, amellyel hozzájárult a város és a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság működési területe közbiztonságának javításához, a tűzesetek számának csökkentéséhez. A 2023-as és az azt megelőző esztendőkben nyújtott teljesítménye alapján a tűzoltó bajtársak és a kirendeltségvezető javaslata alapján, a város közgyűlésének jóváhagyását követően Jantner Attila Zsolt tűzoltó őrnagynak ítélték oda a megtisztelő díjat.

Jantner Attila Zsolt immár harmincnégy éve járul hozzá Szekszárd város és az annak környékén élő lakosság biztonságához. Nem csupán szolgálati feladataival tűnik ki, hanem elkötelezett közösségi munkájával is. A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „C” szolgálati csoportjának parancsnoka már több mint három évtizede áll a tűzoltóság szolgálatában, és ez idő alatt nemcsak a helyi közösség, hanem a fiatal generációk védelme is a szívügye lett.

Rendszeresen látogat el általános és középiskolákba, hogy a diákok tűzvédelmi felkészítését biztosítsa. Eddigi munkássága alatt több száz diák tanulta meg tőle a tűzvédelem alapjait. Ezek az órák nemcsak elméleti ismereteket nyújtanak, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgálnak, így a diákok valóban felkészültebbé válnak a vészhelyzetek kezelésére.

Szabadnapjain mentőautót vezet

Szabadnapjain nem pihen, hanem az Országos Mentőszolgálatnál gépjárművezetőként vállal szolgálatot. Mentőstapasztalatait és elsősegélynyújtási ismereteit nemcsak a mentőszolgálatnál, hanem a tűzoltóságon is kamatoztatja. Képzéseket tart a vármegye tűzoltóságain, ahol az állományt segíti abban, hogy felkészültebbek legyenek az életmentés terén.

Szakmai javaslatai révén a tűzoltási és műszaki mentési gyakorlatok száma is megnövekedett. Az általa szervezett „Értetek” bemutató, melyen több társhatóság is részt vett, különösen nagy figyelmet kapott. Ez az együttműködés jól példázza  elkötelezettségét a szakmai fejlődés és a közösségi összefogás iránt.

A HUNOR hivatásos mentőszervezet tagja, jelenleg csoportvezetője. Szerepet vállalt számos külföldi mentési feladat végrehajtásában, valamint minősítő gyakorlatok szervezésében is, ezzel is hozzájárulva a nemzetközi mentőcsapatok szakmai elismertségéhez.

Pályafutása 1990-ben kezdődött a Szekszárdi Tűzoltó-parancsnokságon, és azóta is töretlen lendülettel dolgozik a közösség szolgálatában. Számos beosztást betöltött már, és minden területen bizonyította szakmai rátermettségét és elhivatottságát. Jelenlegi pozícióját 2017 óta tölti be, ahol a „C” szolgálati csoport élén vezeti a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot.

Személyében egy olyan elhivatott és sokoldalú szakembert ismerhetünk meg, aki munkájával és közösségi tevékenységével példát mutat a fiatalabb generációk számára, és meghatározó alakja a tűzoltóság és a mentőszolgálat életének. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában