Teol.hu videó

2023.08.29. 19:30

Formaruhára cserélték a civil öltözetet (Videó)

A tanévet kadétként kezdő 9. évfolyamos diákok honvédelmi motivációs, beillesztő táborát tartják ezekben a napokban Sötétvölgyben. A hangsúly az ismerkedésen van, de abba is betekintést nyernek a fiatalok, mi vár rájuk a következő években.

Révészné Hanol Erzsébet

Katonás rendben sorakoztak a diákok Sötétvölgyben (Fotó: Mártonfai Dénes)

„Erőt, egészséget!” – harsogták a katonás rendben felsorakozott diákok a sötétvölgyi gyermektábor barakkjai között, amikor odaértünk. A Tolna Megyei Szakképzési Centrum Ady Endre Technikum és Kollégium honvéd kadét ágazati szakképzésére felvételt nyert 9. évfolyamosok honvédelmi motivációs, beillesztő táborát tartják ott ezekben a napokban. Varga Balázs tartalékos főhadnagy, táborparancsnok elmondta, hogy ez a három nap arra szolgál, hogy a képzést kezdő kadétok megismerkedjenek egymással, így ne idegenekként kezdjék a tanévek. Ugyanakkor arra is lehetőséget teremt a tábor, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek abba, mi vár rájuk a következő öt évben, hogy találkozzanak az osztályfőnökükkel és azokkal a katonákkal, akik a képzésüket segítik.

A főhadnagy kiemelte, hogy a kadét képzés eltér a hagyományos középiskolától, hiszen több a kötöttség, feszesebb, fegyelmezettebb a légkör, emellett formaruhát kell viselni. A közismereti tantárgyak mellett vannak specifikus képzések, például az alaki foglalkozás vagy a közelharc. Ezekbe már a táborban is belekóstolnak a diákok, szerdán pedig menetgyakorlatot tartanak nekik Kakasdra. 

Az első napon Juhász Gábor, a TMSZC Ady Endre Technikum és Kollégium igazgatója is köszöntötte az új tanulókat. Arra biztatta az ifjakat, hogy kövessék elöljáróikat, figyeljenek az idősebb kadétokra és egymásra is. Mint mondta, egyedül keveset érnek, a csapatban viszont erő van. Későbbi katonai pályájukhoz az előttük álló években szerezhetik meg az alapokat. A hazájukat most azzal szolgálhatják, ha teljesítik iskolai kötelezettségeiket. Sőt, a családjuk és saját maguk iránti kötelezettség is most ez.

A diákok többsége Tolna vármegyei, de cecei és mohácsi kadét is kezdi a tanévet Szekszárdon. Simon Beatrix Dunaföldvárról érkezett. Elmondta, hogy édesapja sokat mesélt neki a sorkatonai szolgálatáról és a Don-kanyart megjárt dédnagyapjáról. Ezek a történeteket jelentették számára a motivációt akkor, amikor a továbbtanulásról kellett dönteni. A jövőjét harckocsivezetőként, illetve egészségügyisként képzeli a honvédségnél. A paksi László Dominikban szintén korán megérett a gondolat, hogy több családtagja példáját követve katonai pályára lép. Döntésének a család örült, támogatják ebben.

A tábort a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Területvédelmi Zászlóalj közreműködésével szervezte a szakképzési centrum.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában