Teol.hu videó

2024.06.08. 07:30

A forgalom előtt csütörtökön délután nyitották meg az új Duna-hidat (videó)

Csütörtök délután fél négy előtt tíz perccel indították meg a Kalocsa Paks közt elhelyezkedő Tomori Pál híd forgalmát mindkét irányban.

Farkas Eszter

A forgalom előtt csütörtökön délután nyitották meg az új Duna-hidat

Fotó: Mártonfai Dénes

Ahogy azt korábban már megírtuk, Foktő térségében június 6-án adták át a mohácsi csatában a magyar hadakat vezető érsekről, Tomori Pálról elnevezett Kalocsa-Paks Duna-hidat, valamint a híd forgalmát lebonyolító, M6-os autópálya és Kalocsa között megépült 512-es utat. 

Június 6-án avatták fel és adták a forgalomnak az ország huszadik Duna-hídját
Fotó: Mártonfai Dénes

Az új híd építése mellett a projekt részeként egy több mint 10 kilométer hosszú, kétsávos közút is megépült, amely az 512-es útra merőlegesen helyezkedik el, összekötve Gerjent Pakssal. Ez a közlekedési folyosó új nyomvonalon valósult meg, tovább javítva a térség közúti infrastruktúráját.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy az éves forgalomszámlálási adatok rögzítése és publikálása folyamatos, így pontos, számszerű kimutatásokat egyelőre nem tudnak adni a híd forgalmáról. Azonban tapasztalataik szerint kezdetben elsősorban a Duna két oldalán élők fogják használni az új hidat, majd idővel kiszélesedik a használók köre. Különösen a Paks II. beruházás kapcsán várható, hogy a teherforgalom is jelentős lesz ezen az útszakaszon, és turisztikai célú kerékpáros forgalomra is számítanak.

A Tomori Pál-híd és az ehhez hasonló közúti műtárgyak üzemeltetése kiemelt figyelmet igényel. A híd felügyelésének általános rendje szerint hídellenőrzésre hetente kétszer, hídszemlére félévente, évente hídvizsgálatra, és tíz évente fővizsgálatra kerül sor. Esetleges rendkívüli események után azonnali célvizsgálatot végeznek a szakemberek.

Az új híd és a hozzá kapcsolódó közúti fejlesztések nemcsak a helyi közlekedést teszik gördülékenyebbé, hanem hosszú távon is hozzájárulnak a térség gazdasági fejlődéséhez és turisztikai vonzerejének növeléséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában