Hajdan

2024.08.27. 09:01

Dulakodás közben összeszurkálták

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

100 ÉVE Dr. Őrffy Imre, a szekszárdi kerület nemzetgyűlési képviselője egy balatoni csónakkirándulás alkalmával komoly életveszedelemben forgott. Könnyű vitorlás jachtjával a Balatonon viharba került. A képviselő és a vele gyütt lévő matróz úgy igyekezett manőrirozni, hogy a vitorlás mielőbb partot érhessen, ez azonban nem sikerült nekik, a házmagasságu hullámok felborították a vitorlást és a bennülők a vízbe estek.  A fonyódi partról látták a katasztrófát és távcsővön azt is megfigyelték, hogy a hajótöröttek kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek, hogy a víz felszínén tart hassák magukat. Jankovich Bésán Endre nemzetgyűlési képviselő, látva a veszedelmet, amelyben dr. Őrffy forgott, feloldatta a fonyódi kikötőben horgonyzó motorcsónakját és neki vágott a viharzó Balatonnak, hogy megmenthesse az életükért küzködő fuldoklókat. A mentő expedíció sikerrel járt, a motorcsónak szerencsésen kikötött és partra tette a halálos veszedelemből megmenekült vitorlásokat. (Tolnamegyei Ujság, 1924. augusztus 23.)

100 ÉVE A verekedés vége. A bátaszéki Piller-féle korcsmában Flotz János kőműves Schrantz Ádám ottani lakossal borozgatott. Éjfél tájban asztalukhoz vetődött Schmidt Gáspár bátaszéki lakos, aki a csendesen borozó társasággal kötekedni kezdett. A vitatkozás egyre nagyobb méreket öltött, miközben Schmidt Gáspár és Flotz János az udvarra menték s az ott talált székekkel kezdették egymást helyben hagyni. Amikor Schrantz Ádám is belevegyült a székharcba s a verekedőket le akarta inteni, egy sörösüveggel oly erővel vágták fejbe, hogy eszméletét vesztve összerogyott. Súlyos sérülésével a szekszárdi kórházba szállították. (Tolnamegyei Ujság, 1924. augusztus 23.)

100 ÉVE Dulakodás közben összeszurkálták. Folyó hó 16-án a tolnai ifjúság az Iparoskörben táncvigalmat rendezett, amelyen a község lakossága nagy számmal vett részt. E táncmulatságon megjelent Jiling Antal tolnai halászmester is, aki régebb idő óta haragos viszonyban volt Horváth Mihály ottani lakossal. A körben a haragosok találkoztak egymással, amely alkalommal a halászmester kérdőre vonta Horváthot a menyasszonyával szemben legutóbb használ rágalmazó kijelentéseiért. A mulatság végeztével Horváth Mihály öt társával az utcán megvárta Jilinget s őt inzultálta. A dulakodás hevében a támadók egyike, akinek nevét ezideig megállapítani nem sikerült, Jiling Antalt fején, nyakán és kezén megszurta. A súlyosan megsérült embert hozzátartozói a kórházba szállították. (Tolnamegyei Ujság, 1924. augusztus 23.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában