Teol.hu videó

2024.08.21. 08:57

Közel 700 ezer forint gyűlt össze adományokból a csatári kápolna felújítására (videó)

Szekszárdon új fényben ragyog a Csatári Szűzanya kápolna, amelyet a helyi közösség összefogásával sikerült felújítani. A kápolna megőrzése és újjáélesztése mellett a Csatár Egyesület célja, hogy megőrizze a helyi történelmi emlékeket az utókor számára.

Balogh Éva

Államalapításunk ünnepén szentelték fel Szekszárdon a felújított Csatári Szűzanya kápolnát. Az emlékhely állapota az elmúlt évek során jelentősen romlott. A felújítás közel 700 ezer forintba került, aminek teljes költségét közadakozásból fedezték. Szegedi Attila, a Csatár Egyesület elnöke elmondta, hogy az épület nemcsak szerkezetileg újult meg, hanem megőrizték annak történelmi és műemléki értékeit is. „Az időjárás viszontagságai és egy korábbi vihar okozta károk következtében a kápolna állapota jelentősen romlott, de mostanra sikerült visszaadnunk régi fényét” – mondta az elnök.

A felújított kápolnát Bíró László püspök szentelte újra (Fotó: Mártonfai Dénes)

A felújítás azonban nem áll meg itt. Az Egyesület tervei között szerepel még két másik, a területi illetőségükhöz tartozó kápolna felújítása is. Ezeket a munkálatokat a következő években szeretnék elvégezni.

Az Egyesület célja, hogy nemcsak a múlt értékeit őrizze meg, hanem a jelenben is aktív közösségi életet teremtsen. Ennek jegyében augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a második „Csatári Sokadalom” nevű vigadalmat. A tavalyi rendezvény nagy sikernek bizonyult, több mint 5000 látogatóval, így idén is hasonló érdeklődésre számítanak. 

A 2023-ban alapított Csatár Egyesület elkötelezetten dolgozik a közösségért. A szervezet, amelyet Bartók Julianna alelnök kezdeményezésére hoztak létre, célul tűzte ki, hogy megőrizze és ápolja a csatári hagyományokat, valamint aktív közösségi életet teremtsen Szekszárd alsó utcai részén. A kápolna új fényében ragyog, miközben az egyesület újabb tervekkel néz a jövőbe, hogy megőrizze és továbbfejlessze a csatári örökséget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában