Hajdan

3 órája

Ajándék érkezett a partnerektől

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

60 ÉVE Eredményes kísérletek a szőrmekikészítő üzemben. A Simontornyai Vegyesipari Vállalat új szőrmekikészítő üzemében eredménnyel jártak azok a kísérletek, amelyek újfajta szőrmék előállítására irányultak. Ausztráliai eredetű báránybőr-féleségekből különféle színű és árnyalatú szőrme-alapanyagokat kísérleteztek ki. amelyeket már el is küldtek bemutatásra a külkereskedelmi vállalathoz. Most már csak a megrendelést várják az üzemszerű gyártás megindításához. (Tolna Megyei Népújság, 1964. október 4.)

60 ÉVE Mansfeldi borsót szaporítottak Iregszemcsén. Először szaporították el a Mansfelder grün elnevezésű német borsófajtát az iregszemcsei növényfajta-kísérleti állomáson. A fajtisztaságra a legszigorúbb gondossággal ügyelve, a hét holdon termesztett mansfeldi borsó 9 mázsa átlagtermést adott, s a felárral együtt 736 forintot kap érte mázsánként a kísérleti állomás. (Tolna Megyei Népújság, 1964. október 1.)

60 ÉVE Rókaveszedelem Kisszékely környékén. Kisszékely környékén igen elszaporodtak a rókák. Esténként és hajnalonként hatalmas példányokat is láttak vadászgatni a földeken és a baromfi ólak körül ólálkodni. A környező erdőkből portyázó ragadozók megtizedelték a vadnyulakat. A jágerréti erdészház udvarából 30 darab egy kilós nagyságú csirkét vittek el a merész állatok. (Tolna Megyei Népújság, 1964. október 1.)

50 ÉVE Védetté nyilvánították a hőgyészi ősparkot. Védetté nyilvánították a hőgyészi Petőfi Sándor nevelőotthon — a volt Apponyi Károly-féle kastély — húszholdas ősparkját. A park évszázados tölgyei, vérbükkjei, tujái, fenyői, tulipánfái és platánjai közt található hazánk egyik legnagyobb juharlevelű platánfája. A háromszáz esztendősnél idősebbre becsült „platánfejedelem” törzsét hat ember alig éri körül. A hagyomány szerint a kastély pallosjoggal felruházott, francia származású első földesura ítélőszéket is tartott a hatalmas fatörzs tucatnyi óriás kiágazásának lombsátra alatt. Állítólag az egyetlen kiszáradásnak indult ágára akasztották fel a halálra ítélteket. (Tolna Megyei Népújság, 1974. október 2.)

50 ÉVE Az NDK-ba utaznak. Hétfőn délelőtt a TIT klubtermében eligazítást tartottak annak az 57 Tolna megyei fiatalnak, akik munkavállalás céljából a Német Demokratikus Köztársaságba (NDK) utaznak. A 4 lány és 53 fiú közül néhányan szakmunkásként, a többiek pedig betanított munkásként Ebersbach, Teltow, Ruchland, Radebeul, Drezda és Lipcse üzemeiben és gyáraiban fognak dolgozni. Németh József, a megyei tanács munkaügyi osztályvezetője ismertette a fiatalokkal a kiutazás legfontosabb tudnivalóit. A kiutazó fiatalok megkapták a névre szóló vonat- és helyjegyet. (Tolna Megyei Népújság, 1974. október 1.)

50 ÉVE Aranyat hozott haza az öklöző. Az Osztrák ökölvívó Szövetség Linzben rendezte nagyszabású nemzetközi versenyét. a rendező Ausztria mellett NDK, NSZK, csehszlovák és magyar versenyzők szerepeltek, a magyar együttes ragyogóan szerepelt, mert három súlycsoportban nyert. Közöttük Dudás Mihály nagy váltósúlyban, melyen egy hatalmas serleg és egy szép kivitelezésű érem várta az első helyezett versenyzőt. Dudás Mihály olimpiai kerettag, aki Szekszárdon lett aranyjelvényes ifjúsági versenyző, és a katonai szolgálata alatt az Újpesti Dózsa versenyzője volt. Jelenleg a Híradástechnikai Gyár szekszárdi gyáregységének dolgozója. Felkészüléséhez a munkahelyéről is minden segítséget megkap. (Tolna Megyei Népújság, 1974. október 3.)

40 ÉVE Kigyúlt a gázfáklya. Szekszárdon a déli fűtőmű mögötti gázátadó állomáson meggyújtották a gázfáklyát, mely a szilárdsági nyomáspróba után az utolsó művelet. A Bátaszéktől az átadó állomásig vezető szakaszon egyébként a csőrendszerbe tisztítószerkezetet építettek be (csőmalacot, ez a szakmai megnevezése), mely a vezetékrendszerben lévő koszt távolítja el. (Tolna Megyei Népújság, 1984. október 6.)

40 ÉVE Birodalmi sírhely. Római kori szarkofágot találtak a Tolna megyei Alsópél határában. Az ötvenszer hetven centiméter alapterületű, hetven centiméter magas, mészkőből faragott sírládából és közvetlen közeléből a temetési szertartáshoz tartozó agyagmécsesek, üvegedény-maradványok és egy gazdag díszítésű bronzserpenyő került elő. A leletmentést a szekszárdi Béri Balogh Ádám Múzeum felügyeletével a Szegedi József Attila Tudományegyetem régész hallgatói végezték el. (Tolna Megyei Népújság, 1984. október 6.)

40 ÉVE Kerekes bajnokok. Megyénk kerékpáros versenyzői szeptember utolsó hétvégéjén Budapesten, az országos kritérium bajnokságon szerepeltek, melyet a mátyásföldi körben rendeztek meg. A serdülő lányok és fiúk futamában egyaránt Tolna megyei bajnokot avattak, Varjas Erika és Egyedi Zoltán személyében. (Tolna Megyei Népújság, 1984. október 3.)

30 ÉVE Kulturális hídfő. — Örömmel mondhatom, hogy a Német Színház új otthona immár működik - ezekkel a szavakkal köszöntötte Frigyesi András, a szekszárdi Deutsche Bühne igazgatója az évadnyitó társulati ülés résztvevőit a Garay téren található intézmény színháztermében. A volt moziból kialakított létesítmény ezentúl méltó szentélye lesz a Deutsche Bühne munkatársainak, de nemcsak nekik, hanem a művészetkedvelő közönségnek is. A tisztelt publikum egyébként november 24-én, a premier alkalmából csodálhatja meg a hangulatos belső teret, a Bölcs Náthán című darab megtekintésekor. (Tolnai Népújság, 1994. október 5.)

30 ÉVE Tornacsarnokot avattak. A hagyományos szüreti felvonulás és bál mellett még egy nevezetes esemény helyszíne volt szombaton Nagydorog. Ünnepélyesen felavatták és átadták a község lakóinak a többfunkciós tornacsarnokot, mely a kicsi és elavult tornaszoba helyett végre megfelelő sportolási lehetőséget teremt az általános iskola mintegy 400 tanulójának, emellett – művelődési ház híján – otthont ad ünnepségeknek s egyéb közösségi rendezvényeknek is. A több mint 30 millió forintos beruházással épült, mintegy 800 négyzetméter alapterületű létesítményt az önkormányzat saját pénzén kívül állami támogatás segítségével tudták létrehozni, Rácz Zoltán tervei alapján, a kisdorogi Metalbau Kft. kivitelezésében. (Tolnai Népújság, 1994. október 3.)

30 ÉVE Ajándék érkezett a partnerektől. Gyönk partnervárosainak, Griesheimnek és Darmstadtnak közös ajándékát, egy tűzoltó locsolóautót és egy Volkswagen mikrobuszt adtak át ünnepélyesen a település önkéntes tűzoltóinak szombat délután. Az ajándékot a két partnervárosból egy 14 tagú küldöttség hozta el, s a német tűzoltók pénteken és szombat délelőtt meg is tanították a vonulószer használatára gyönki kollégáikat. Mint azt Fekete 
József polgármestertől megtudtuk, a két kocsi értéke 15 ezer márka, ám ennél bizony sokkal többe került volna, ha a község maga próbál hasonló tűzoltószerkezeteket vásárolni. Lipics József, a gyönki önkéntes tűzoltók parancsnoka elmondta, hogy nagyon jól jött ez az ajándék, mert így könnyen elbánnak majd az esetleges tüzekkel, s segítséget nyújthatnak a környező településeknek is, ha a szükség úgy hozza. (Tolnai Népújság, 1994. október 3.)

Hajdan
Az ajándék tűzoltóautókat a település lakóinak is bemutatták
Fotó: Degré Gábor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában