Hajdan

2 órája

Mamutcsontvázat találtak játszás közben az iskolások Dunaföldváron

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: TEOL

100 ÉVE Előkészületek a szekszárdi szoborleleplezésre. Szekszárd város közönsége a hősök emlékének megörökítése céljából monumentális emlékművet emel a város sétakertjében. E szobor csoportozat Orbán Antal szobrászművész pályadíjat nyert alkotása, amelynek ércbe öntése már megtörtént és már javában folynak annak felállítási munkálatai. A szobor talapzatán márvány lapon aranybetűkkel 400 szekszárdi hősi halott neve fog ragyogni jeléül annak, hogy hasonló népességű városok közül Szekszárd polgárai küzdöttek a legnagyobb számban az első csatasorban a hazáért. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 4.)

100 ÉVE Vérhas járvány. Az elmúlt hónapban Szekszárdon szórványosan vérhasmegbetegedések fordultak elő. A város tiszti orvosi hivatalától nyert felvilágosítás szerint ezideig e járványos betegségben tizenheten betegedtek meg, akik közül ketten meghaltak. A városi tanács a vérhas elterjedésének megakadályozására szigorú intézkedéseket léptetett életbe. Vendl polgármester megtiltotta a város területén a dinnye forgalomba hozatalát és árusítását. A városi tanács ezúton is felhívja a közönséget, hogy a vérhasra gyanús megbetegedéseket minden esetben haladéktalanul jelentsék be a városi tiszti orvosnál, hogy a szükséges egészségügyi intézkedések foganatosíthatók legyenek. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 4.)

100 ÉVE Szekszárdi Turul Sport Egylet—Bajai Sport Egylet 2:1 (2 : 0). Szeptember 28-án tartotta a szekszárdi vásártéri pályán első bajnoki mérkőzését a Szekszárdi Turul S E. a Bajai S. E.-tel, amely a szekszárdi csapat megérdemelt győzelmével végződött. Különösen az első félidőben lendületes támadások sorozatát vezette a Turul csatársora a bajai kapu ellen s lelkes szép összjátékuk két goalt eredményezett. Az elsőt Dóra középfedezet, a másodikat fordulatból éles gyönyörű saroklövéssel Tury balösszekötő lőtte. A bajai csatársor csak helyenként vezetett veszélyes támadásokat, amelyeknek egyikéből származott a bajaiknak egyetlen goalja, az is úgy, hogy a Turul egyik hátvédje, Szauter lábáról perdült be a szekszárdi kapuba a labda. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 4.)

90 ÉVE Mammuth-csontvázat találtak Dunaföldváron. Az elmúlt héten iskolásgyermekek játszadoztak Dunaföldváron a Duna felé emelkedő domboldalon. Az egyik kisfiú a dombról lefutó mély vízmosás fenekén hatalmas csont végét látta a földből kiemelkedni. Azonnal jelentette az esetet Kerekes János r. kat. tanítónak, aki azonnal a lelet színhelyére sietett és hamarosan hatalmas lábszárcsontot ásott ki a földből. Munkájához csatlakozott Cs. Székely Dénes, Sárdi János r. kat. tanító s egy napszámos segítségével az egész tanítótestület érdeklődésétől kísérve ásni kezdtek. Az eredmény meglepő volt. Hamarosan kiástak a lábszár-, lapocka- és bordacsontokon kívül egy hatalmas koponyát, melyről megállapították, hogy mammuthnak a koponyája. F. hó 3-án Dunaföldvárra ment dr. Kubacska András, a Nemzeti Múzeum állattani osztályának aligazgatója, aki megállapította, hogy a lelet tényleg mammuth, s értékét emeli, hogy az eddigi mammuth leleteknél egy állattól ennyi csontot sehol nem találtak meg. Az ásatásokat az ügybuzgó tanítók még folytatják, a lelet sorsáról még nem történt végleges döntés. A lelet kora 50-100 ezer év. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 6.)

90 ÉVE Közkút Fürgeden. A földbirtokreform során Fürgeden sok egyént juttattak házhelyhez és az e célra kihasított területen már valóságos lakótelep épült. A vármegye most kötelezte a községet, hogy a telepen egészségügyi, tűzvédelmi és gazdasági szempontból közkutat létesítsen. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 6.)

90 ÉVE Díjnyertes baromfitenyészet. A Kaposvári Virágos Héttel kapcsolatos kisállat kiállításon Dőry Vera görbői baromfitenyészete elnyerte a földmívelésügyi miniszter elismerő oklevelét. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 6.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában