Az aranyszablya rekonstrukciója Szekszárdra érkezett (videóval)

Honfoglaláskori ereklye rekonstrukcióját tekinthetik meg Szekszárdon a Wosinsky Mór Múzeumban egy időszaki kiállítás keretében. A megnyitón az aranyszablya rekonstrukciójának megálmodója Strohmayer Ádám is részt vett.

Farkas Eszter

Egy honfoglaláskori magyar fejedelem 10. századi aranyveretekkel díszített szablyájának rekonstrukcióját mutatja be az október 14-én Szekszárdon, a Wosinsky Mór Múzeumban nyílt időszaki kiállítása. Az esemény a magyar történelem egyik legfontosabb korszakát idézte fel, amely a honfoglalás idejére nyúlik vissza. A kiállítás középpontjában álló geszterédi aranyszablya, a magyar múlt ikonikus tárgya mellett, a Szabolcs-Szatmár-Berg vármegyei múzeumban őrzött honfoglalás kori tarsolylemezek hiteles másolatai is megtekinthetők.

aranyszablya,
Felföldi László, pécsi megyéspüspök nyitotta meg az aranyszablya rekonstrukcióját bemutató szekszárdi kiállítást. Fotó: Mártonfai Dénes

Az ünnepélyes megnyitón Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Felföldi László pécsi megyéspüspök mondott beszédet. A megyéspüspök kiemelte, hogy a szablya és ő maga is Geszterédről származik. Beszédében hangsúlyozta a kard bibliai jelentőségét, amely számos alkalommal jelenik meg a Szentírásban, mint erőteljes szimbólum. A kétélű kard, mint az Úr igéje, az igazság és hatalom jelképe, szimbolizálja a harcot és az isteni igazságosságot, amelynek megvédése minden ember feladata.

Az aranyszablya megálmodója Strohmayer Ádám

A megyéspüspök külön hangsúlyozta Strohmayer Ádám cizellőr munkáját, aki nagy precizitással és szaktudással járult hozzá a szablya rekonstruálásához. A megnyitót megelőzően Strohmayer Ádám előadásban osztotta meg a közönséggel a geszterédi aranyszablya történetét és titkait, amelyek a kor mestermunkájának számítanak.

Felföldi László beszédében külön hangsúlyt fektetett arra, hogy a magyar férfiakat újra meg kell tanítani arra, hogyan harcoljanak a szeretet erejével. Ez a gondolat a fegyverek hagyományos, pusztító szerepével ellentétben a békét, az igazságosságot és a szeretet eszményét emeli ki, mint olyan erőket, amelyek révén a magyar nép megőrizheti identitását és értékeit.

Az időszaki kiállítás tavaly a Magyar Nemzeti Múzeumban volt látható, és most Szekszárdra érkezett, hogy újabb látogatók előtt tárja fel a honfoglalás kori magyar kultúra egyik legérdekesebb és legfontosabb tárgyi emlékét. A kiállított szablya másolata tökéletesen tükrözi a magyar kézművesek kivételes képességeit, és a korabeli mesteremberek által létrehozott művészi értéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában