Hajdan

2024.08.17. 18:53

Hamis pénzt találtak Dombóváron

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

120 ÉVE Hamis pénz a forgalomban. Dombóváron és a környékén a csendőrség igen sok hamis öt és két koronásokat fedezett föl a forgalomban. A hamis pénznemek oly hűen vannak utánozva, hogy a valóditól még csengésükről is alig lehet megkülönböztetni. A csendőrség erélyes nyomozást indított meg, de eddig még semmi biztos nyomra sem akadt. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. augusztus 18.)

120 ÉVE Iskolás gyermekek, mint selyemtenyésztők. Görbő község elemi iskolájának 18 növendéke Tannos Gizella tanítónőjük vezetése alatt a vizsga megtörténte után, több ezerre menő selyemhernyót vettek ápolás alá; az iskola helyiség 5 szobája valóságos selyemgyárrá lett átalakítva. A gubókért befolyt pár száz korona a növendékek között lett felosztva. Tannos Gizella tanítónőt, a ki szünidejének jó részét feláldozta, s a gyermekeket hasznos munkával a vizsga letétele után még egy egész hónapig foglalkoztatta, méltán a legnagyobb elismerés és dicséret illeti meg. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. augusztus 18.)

120 ÉVE A lengyeli tűzoltó-egyesület jubileuma és zászlószentelése. Sokáig emlékezetes, szép ünnepségek színhelye volt Nagyboldogasszony napján Lengyel község, melynek önkéntes tűzoltó-egyesülete ekkor ülte meg fennállásának 20-ik évfordulóját és ekkor tartotta meg zászlószentelését. A zászlóanyaságot gróf Apponyi Sándorné, a zászlóvédnökséget pedig gróf Apponyi Sándor fogadták el, akik szíves megjelenésükkel nagyban emelték a kettős ünnepség tényét. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. augusztus 18.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában