Hajdan

2024.08.17. 21:12

Szekszárdon is gyülekeztek a katonák

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

110 ÉVE A hadba vonuló katonák Szekszárdon. A mi vitéz katonáink széles jó kedvvel, lelkesen vonulnak a harcba (az I. világháború, 1914-1918 - a szerk.), hogy ellenségeinket letiporják. A hadba vonuló huszárokat, akik Pécsről indultak ki, Szekszárdon a vasúti állomáson vasárnap dél után 1 és 3 órakor, valamint éjjel is és hétfőn este 7 és 9 órakor százan és ezren fogadták férfiak, leányok és asszonyok a „mi katona fiainkat”, akiknek énekétől hangzott az egész környék. Megható volt látni, hogy mindenki milyen szeretettel vitte a daliás katonáknak a soksok ennivalót: kenyeret, kalácsot, süteményt, pogácsát, rétest, gyümölcsöt, húsfélét, rengeteg sok cigarettát, szivart és bort. Különösen a szekszárdi bortermelők tettek ki magúkért annyira, hogy nemcsak pohár és üvegszámra, hanem még sajtárszámra is kínálgatta a derék hadfiakat, akiknek annyi jutott a szeretet adományaiból, hogy már arra kérték a közönséget, hogy az utánuk jövő bajtársaknak tegyék el a felesleges adományokat. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. augusztus 16.)

110 ÉVE Feltartóztatott automobil. Mindenfelé, igy Nagykónyiban is lesték a francia (az ellenséges antant-hatalmakhoz tartozó ország - a szerk.) pénzt vivő automobilokat, ahol ennek a gyanúja alapján feltartóztatták gróf Hadik autóját, aki özv. gróf Majláthné temetéséről birtokára utazott. Nagykónyiban háromszor is feltartóztatták, míg végre a községházán a melléje rendeltek fedezete alatt, tudott csak tovább jutni.  (Tolnamegyei Közlöny, 1914. augusztus 16.)

110 ÉVE Értény község a Vöröskeresztért. Az értényi r. k. iskolaszék gyűlésén Bertics Pál községi főjegyző, az iskolaszék világi elnöke indítványára egyhangúlag elhatározta, hogy minekutána a kántortanitó hadiszolgálatra úgyis bevonult, az egyik tantermet sebesültek részére, a háború ideje alatt kórtermül ágyak részére átengedélyezi. A község állít két ágyat, Bertics Pálné szintén két ágyat, Fetter Gyula plébános pedig egy ágyat, összesen eddig öt ágyat állítanak fel. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. augusztus 16.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában